De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder die voorkomt in eikenbomen. Dit rupsje komt vooral in de maanden mei, juni en juli voor. Dan legt het haar eitjes in de bomen. De bomen, waarin de eikenprocessierups zich bevindt, herkent u aan een dicht weefsel rondom de takken en rondom de boomstam. Verder eten de rupsen het liefst jonge blaadjes, waardoor er aangevreten plekken op de bomen te zien zijn. In een enkel geval kan dit ervoor zorgen dat de boom uiteindelijk afsterft.
Voor mensen kunnen de rupsjes erg vervelend zijn, omdat zij kleine brandhaartjes hebben. Deze zorgen voor een jeukerige, branderige huid en of ogen. De brandhaartjes kunnen met u in contact komen:
- Via de wind. Hierdoor komen de haartjes op uw kleding, handdoeken, lakens en/of tuinstoelen terecht. Dit komt uiteindelijk in aanraking met uw huid en/of ogen.
- Door oude nesten (als deze bijvoorbeeld uit de boom vallen of weggezogen worden).
- Door middel van voorbijgaand verkeer. Hierdoor komt het op uw huid of in uw ogen.
Op het moment dat u met de brandharen in aanraking komt, kunt u klachten krijgen, zoals:
- Jeuk.
- Bultjes.
- Blaasjes.
- Een rode en branderige huid.
- Gezwollen en rode ogen.
Deze klachten komen het vaakst voor en kunnen samengaan met klachten, die op een verkoudheid lijken. Dit zijn klachten, zoals:
- Kriebel in de keel.
- Een loopneus.
- Hoesten.
- Moeite met slikken.
- Kortademigheid.
In sommige gevallen kunt u ook last krijgen van:
- Koorts.
- Duizeligheid.
- Overgeven.
- Een ziek en slap gevoel.
Voorkomen van klachten
Het is belangrijk dat u probeert het contact met de processierups te voorkomen. Als u naar een gebied gaat, waar de rups voorkomt, kunt u het beste:
- Niet op plaatsen komen waar eikenbomen met processierupsen staan (als dit mogelijk is).
- Kleding aan trekken die u hals, armen en benen bedekken.
- Niet op de grond gaan zitten.
- De rupsen of oude nesten niet aanraken.
- Uw kinderen goed voorbereiden.
- De haren, na afloop, uit uw kleding halen. Dit doet u door uw kleding grondig op 60 ºC te wassen. Was ook uw handdoeken, lakens en tuinstoelkussens goed als deze in de buurt van een besmette eikenboom zijn geweest of als u klachten heeft.
Als u zelf eikenbomen met eikenprocessierupsen in de tuin heeft staan, adviseren wij u om de rupsen niet zelf te bestrijden. Bel daarvoor een deskundige of vraag om advies bij uw gemeente.
Als u klachten heeft
Op het moment dat u klachten heeft, adviseren wij u om:
- Uw kleding zorgvuldig uit te trekken. Deze kunnen brandharen van de eikenprocessierups bevatten. Raak uw handdoeken, lakens of tuinstoelkussens ook zorgvuldig aan. Gebruik hierbij desnoods handschoenen.
- Uw ogen en huid te spoelen met lauw water.
- Niet te wrijven en te krabben. Hierdoor kunnen de klachten erger worden.
- In het geval van jeuk of bultjes plakband op uw huid te plakken. Als u deze ervan aftrekt, worden de haartjes meegetrokken.
- Een verkoelende zalf (bijv. menthol) op uw huid te smeren. Deze zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist of uw apotheek.
Neem contact met uw huisarts op als:
- U na het opvolgen van de adviezen erge jeuk blijft houden.
- De oogklachten, zoals roodheid en zwellingen, na het spoelen verergeren of aanhouden. Een brandhaar, die niet weggaat, kan een oogontsteking veroorzaken.
- U steeds benauwder wordt of heftige zwellingen aan u ogen, tong of lippen krijgt. In deze situaties moet u meteen contact opnemen met uw huisarts. Dit kan namelijk betekenen dat u een allergische reactie heeft.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start